L’entorn

El Delta de l’Ebre és la zona humida més gran de Catalunya, a on viuen de forma estable o de pas més de 350 espècies d’aus. El flamenc, amb una gran colònia estable, n’és un dels seus símbols.

Riu, mar, dunes, arrossars, llacunes, salines, aiguamolls, bosc de ribera…el delta de l’Ebre és un crisol de paisatges que formen un univers tan ric que ha estat considerat Reserva de la Biosfera.

És zona protegida des de 1983 com a parc natural i va ser considerat reserva de la biosfera el 2013. El parc té diversos punts d’interès pel que fa a l’observació d’aus, de l’entorn i dels diversos ecosistemes que el formen :

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

A l’hemidelta esquerra hi trobem:

Bassa de les Olles que consta de cinc miradors, un carril per a bicicletes de quatre kilòmetres de recorregut i una àrea de servei.

Punta del Fangar. No hi ha accés motoritzat. Es tracta del braç nord del delta que té una superfície de 517 hectàrees. Hi trobem un mirador i el far envoltat de miratges. Hi viu una colònia de xarracs, la més important de la Península.

Bassa del Garxal. Hi trobem un carril bici de tres kilòmetres i cinc miradors, entre els quals destaca el Zigurat, una gran construcció de fusta dins la que hi viuen un munt d’ocells.

Hemidelta dret

Illa de Buda. L’accés és restringit, tot i que hi ha alguns dies de l’any amb l’entrada permesa, ja que és una important àrea de nidificació que cal protegir especialment. A prop hi ha l’observatori de Migjorn que permet tenir-ne una bona visió. Es pot rodejar en vaixell o caiac.
Bassa de la Platjola. Sense equipaments.

Bassa de la Tancada: Hi ha un carril bici que porta fins la llacuna de l’Encanyissada (Ruta de les llacunes). Té dos miradors.

L’Encanyissada. A més de la casa de Fusta, on es pot contemplar una exposició sobre la fauna de la zona, també hi trobem una gran barraca tradicional que és punt d’informació i agro-botiga, un restaurant i un centre d’activitats. Hi ha un carril bici de 3,4 kilòmetres i cinc miradors.

Punta de la Banya. L’altre braç del delta mira cap a la badia dels Alfacs. És un dels millors indrets per a veure flamencs. Hi ha un mirador.

Ullals de Baltassar. Camí de Sant Carles de la Ràpita, a mà esquerra hi ha aquestes surgències d’aigua que han creat un ecosistema ben diferent de la resta del delta. Es recorre per senders a través d’un itinerari d’uns 500 metres.

Tots els punts d’interès del Parc Natural es poden visitar fent les rutes que proposa el mateix parc. N’hi ha set en total.

Itineraris pel Delta en català, castellà, francès i anglès